Zelenski, vizită-surpriză în Marea Britanie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează, astăzi, prima sa vizită în Marea Britanie de la începutul războiului, a transmis guvernul britanic citat de CNN.

 Liderul de la Kiev s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice, potrivit The Guardian.

Zelenski se va întâlni, de asemenea, cu regele Charles la Palatul Buckingham, miercuri după-amiază, prima întâlnire între suveranul britanic și președintele ucrainean. Pe lângă discuțiile pe care urmează să le poarte cu Rishi Sunak și cu regele regele Charles, Zelenski urmează să susțină un discurs în fața Parlamentului de la Londra.

Premierul britanic a anunțat că va extinde pregătirea oferită de Regatul Unit forțelor ucrainene pentru a include piloți și marinari de luptă. Prin această acțiune, britanicii vor să se asigure „că Ucraina are o armată capabilă să-și apere interesele în viitor”.

„Din 2014, Regatul Unit a oferit o pregătire vitală forțelor ucrainene, permițându-le să-și apere țara, să-și protejeze suveranitatea și să lupte pentru teritoriul lor”, a declarat miercuri dimineață Rishi Sunak.

Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului britanic în martie, fiind prima intervenţie a unui lider străin în Camera Comunelor.

Zelenski efectuează această vizită în contextul în care Sunak a anunţat că Marea Britanie urmează să formeze piloţi ucraineni pe ”avioane de vânătoare de standard NATO”.

Kievul le cere aliaţilor săi să-i trimită avioane de vânătoare.

Fostul premier Boris Johnson a fost primul lider al unei ţări membre G7 care s-a dus la Kiev, în aprilie. El a efectuat trei vizite până la plecarea sa din funcție, după care a efectuat o vizită privată.

Succesorul său, Rishi Sunak, a efectuat o vizită la Kiev la jumătatea lui noiembrie și a anunţat un nou ajutor militar pentru Ucraina.

Rishi Sunak a aceptat să livreze Ucrainei 14 tancuri de tip Challenger 2, însă s-a arătat reticent să livreze avioane de vânătoare.

Aceasta este a doua vizită a lui Zelenski în străinătate de la invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022. El a efectuat o vizită în Statele Unite, în decembrie, când a fost primit de către omologul său american Joe Biden şi a susţinut un discurs în Congres.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *