Zelenski: ”Ucraina şi Europa au fost la un pas de o catastrofă nucleară”

Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear în contextul în care electricitatea la centrala atomică de la Zaporojie a fost întreruptă ieri, timp de mai multe ore, din cauza bombardamentelor ruse din zonă, a declarat, joi seară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Potrivit acestuia, bombardamentele de joi ale Rusiei au declanşat incendii în gropile de cenuşă ale unei termocentrale pe cărbuni din apropiere, ceea ce a dus la deconectarea reactoarelor nucleare ale centralei de la alimentarea cu energie electrică, acestea fiind oprite, totuși, în deplină siguranță.

În tot acest timp, au funcționat generatoarele de rezervă pe bază de diesel, care au asigurat alimentarea cu energie pentru sistemele de răcire şi de siguranţă ale centralei, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

„Dacă angajaţii noştri de la staţie nu ar fi reacţionat după întreruperea curentului, atunci am fi fost nevoiţi să facem faţă consecinţelor unui accident atomic”, a declarat președintele ucrainean, într-un discurs de joi seară.

Vineri, Energoatom, compania de stat care gestionează centralele nucleare din Ucraina, a anunţat că lucrează la reconectarea a două blocuri de reactoare la reţeaua electrică din Ucraina, precizând totodată că toate cele şase reactoare de la Zaporojie sunt în continuare deconectate.

Conform Energoatom, electricitatea pentru nevoile centralei este în prezent asigurată printr-o linie electrică de la sistemul de electricitate al Ucrainei.

De cealată parte, Rusia susține că incendiul a fost provocat de trupele ucrainene. Vladimir Rogov, un oficial numit de Rusia în oraşul ocupat Enerhodar din apropiere de centrală, a acuzat forţele armate ucrainene că ar fi provocat incendiul dintr-o pădure din apropierea centralei. El a spus că localităţile din zonă au rămas joi fără electricitate mai multe ore.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată, joi, de la rețeaua națională ucraineană pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare. Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie a fost oprite, după ce incendiile din apropiere au deteriorat cablurile electrice.

Organizația Națiunilor Unite încearcă, de mai mult timp, să obțină acces la uzină și a cerut din nou ca zona să fie demilitarizată.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

54 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *