Zelenski: Ucraina se așteaptă să înceapă negocierile de aderare la UE, în decembrie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, ieri, la Kiev că doreşte ca țările UE să aprobe începerea negocierilor de aderare cu țara sa, la summitul din decembrie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”La următorul summit european din decembrie, ne aşteptăm la un rezultat, o decizie politică de a începe negocierile de aderare”, a declarat Zelenski la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Comisia Europeană a anunţat la începutul lunii noiembrie că Ucraina ar putea începe acum negocierile de aderare cu UE, însă decizia le revine celor 27 de state membre, care urmează să discute această chestiune la summitul UE de la jumătatea lunii decembrie.

Volodimir Zelenski a declarat în legătură cu acest subiect că le-a cerut celor 27 de membri să analizeze toate progresele înregistrate deja de ţara sa pe drumul spre aderarea la UE.

Comisia Europeană a estimat că peste 90% din condiţiile stabilite pentru a începe negocierile au fost deja realizate. UE a cerut Ucrainei anumite reforme, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi puterea oligarhilor.

Cei 27 vor trebui să evalueze cererea unei „ţări aflate în război”, a subliniat Zelenski.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *