Zelenski: Ucraina este neînduplecată, chiar și rușii se așteaptă la înfrângere

După cinci luni de atacuri rusești, Ucraina va continua să facă tot ce-i stă în putință pentru a provoca cât mai multe daune inamicului său, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn.

Ca în fiecare zi din ultimele luni, Zelenski a spus că Ucraina nu se lasă. „Facem totul pentru a provoca cele mai mari daune posibile inamicului și pentru a aduna pentru Ucraina cât mai mult sprijin posibil”.

Ucraina nu se lasă înfrântă

„Chiar și ocupanții recunosc că vom învinge”, a spus el, salutând viitoarea zi a statului ucrainean, 28 iulie, o nouă sărbătoare anuală pe care Zelenski a anunțat-o în luna august a anului trecut. „O auzim în conversațiile lor tot timpul. În ceea ce le spun rudelor lor atunci când le sună”.

Președintele a spus că Ucraina are o săptămână importantă în față, cu apropierea sărbătorilor în mijlocul a ceea ce el a numit un „război crud”. „Dar vom sărbători împotriva tuturor șanselor. Pentru că ucrainenii nu se vor lăsa înfrânți”, a mai transmis acesta.

Luni, Rusia a înlăturat alarma occidentală și ucraineană potrivit căreia un atac cu rachete lansat de forțele sale asupra portului ucrainean Odesa ar putea deraia un acord negociat de ONU care vizează reducerea penuriei mondiale de alimente prin reluarea exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre. Kremlinul a declarat că atacul de sâmbătă, denunțat de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, drept „barbarie”, a vizat doar infrastructura militară și nu va avea impact asupra acordurilor de export de cereale din acordul încheiat vineri la Istanbul.

O penurie globală de grâu și creșterea prețurilor la energie în Europa sunt unele dintre cele mai importante efecte ale invaziei Rusiei în Ucraina, amenințând milioane de oameni din țările mai sărace cu foametea și provocând temeri în Europa cu privire la aprovizionarea cu energie termică în această iarnă.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *