Ucrainenii nu recunosc ocuparea Bahmutului de către ruși

Armata ucraineană anunţă că desfăşoară contraatacuri în oraşul devastat Bahmut, a cărui cucerire, care a fost revendicată de Rusia, a fost dezminţită de către preşedintele ucrainean Volodimi Zelenski şi autorităţile ucrainene, relatează AFP, potrivit News.ro.

Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni se află în prima linie a bătăliei pentru Bahmut, iar apoi Ministerul rus al Apărării au dat asigurări sâmbătă că au ”eliberat în întregime” orașul, situat în estul Ucrainei, epicentul celei mai îndelungate şi sângeroase lupte de la începutul războiului rus în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Însă Volodimir Zelenski, care se afla în Japonia, la summitul G7, a dat asigurări, duminică, că Bahmutul ”nu este ocupat” de către trupe ruse, comparând distrugerile de la faţa locului cu cele cauzate de bombardarea cu arma atomică a Statelor Unite a Hiroshimei în 1945.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pe frontul de est, Serghii Cerevatîi, a anunţat duminică seara că trupe ucrainene efectuau contraatacuri în Bahmut şi în împrejurimi.

Forţele ruse ”încearcă să preia controlul întregului oraş. Unităţile noastre menţin apărarea mai multor clădiri şi unui anumit nunmăr de fortificaţii în partea de sud-vest” a Bahmutului, a anunţat acesta.

”Bătălia de la Bahmut continuă”, a anunţat și Statul Major ucrainean.

Moscova şi Kievul au suferit pierderi importante la Bahmut, un orăşel cu 70.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă, în prezent distrus în mare parte în lupte.

Confruntări armate violente au avut loc și în alte oraşe şi sate din estul Ucrainei, şi anume la Mariinka şi Avdiivka, în regiunea Doneţk, a anunţat într-un comunicat Statul Major ucrainean, precizând că ruşii au efectuat duminică patru atacuri cu rachetă şi 45 de atacuri aeriene.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *