Zelenski, la Vilnius, cere sprijinul Inițiativei celor Trei Mări

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se află la Vilnius, în Lituania, unde va cere liderilor regionali – reuniți la summitul Inițiativa celor Trei Mări – susținerea pentru țara sa.

„Principalul este acum să facem tot posibilul pentru a întări apărarea noastră aeriană, pentru a răspunde noilor urgente ale forţelor de apărare din Ucraina, precum şi pentru a consolida susţinerea internaţională pentru a învinge teroarea rusă”, a declarat Zelenski, citat de Agerpres.

La aterizarea pe aeroportul din Vilnius, el a fost primit de omologul său lituanian, Gitanas Nauseda, urmând apoi să asiste la reuniunea Iniţiativei celor Trei Mări (I3M).

Ediția din acest an reuneşte reprezentanţi din 13 state ale UE – de la Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, între care şi România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Nauseda şi Zelenski urmează să discute despre situaţia de pe linia frontului, necesitatea unei asistenţe militare şi financiare, despre procesul de integrare a Ucrainei în UE şi despre perspectivele de aderare ale Kievului la NATO.

Ucraina va semna și cu Lituania, așa cum a făcut deja cu mai multe țări, un acord bilateral de securitate – care au fost recomandate în urma summitului NATO de la Madrid, de anul trecut.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *