Zelenski: Rusia urmărește să distrugă Donbasul

Un consilier al președintelui Ucrainei a declarat că bătălia pentru orașele Severodonetsk și Lysychansk din estul țării a ajuns la un „punct culminant înfricoșător”. Oleksiy Arestovych a declarat că forțele rusești ar putea în curând să încercuiască orașele gemene și să le rupă de teritoriul ucrainean.

Zelenski acuză Moscova că încearcă să distrugă Donbasul

Declarația survine în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că încearcă să „distrugă” regiunea Donbas. De asemenea, el și-a reluat apelurile către liderii occidentali de a accelera livrarea de artilerie grea către trupele sale.

„Au avut loc lovituri masive de aer și artilerie în Donbas. Scopul ocupantului aici este neschimbat, ei vor să distrugă pas cu pas întregul Donbas. Subliniem din nou și din nou accelerarea livrărilor de arme către Ucraina. Ceea ce este rapid necesar este paritatea pe câmpul de luptă pentru a opri această armată diabolică și a o împinge dincolo de granițele Ucrainei.”, a declarat Zelenski în discursul său video.

Rusia și-a îndreptat o mare parte din atenție spre Severodonetsk și Lysychansk, care sunt ultimele avanposturi ucrainene din regiunea Luhansk, iar în ultimele zile forțele Moscovei par să facă unele progrese în încercarea lor de a încercui trupele ucrainene de acolo. Guvernatorul regional Serhiy Haidai a declarat joi că două așezări cheie din sudul orașelor au fost capturate și a sugerat că trupele din orașul Zolote, care se află în prima linie a luptelor din 2014, ar putea fi forțate să se retragă.

Forțele rusești au avansat spre sud

În actualizarea sa zilnică, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele rusești au avansat peste 5 km spre perimetrul sudic al Lysychansk în această săptămână.

„Unele unități ucrainene s-au retras, probabil pentru a evita să fie încercuite. Performanța îmbunătățită a Rusiei în acest sector este probabil un rezultat al consolidării recente a unităților și al concentrării puternice a focului”, au declarat oficialii britanici.

Miercuri, Haidai a declarat că bombardamentele rusești au „distrus în mod semnificativ infrastructura și locuințele” din Lysychansk. El a adăugat că Severodonetsk este, de asemenea, bombardat „în fiecare zi”, în ciuda faptului că forțele Moscovei au cucerit o mare parte din oraș. Sute de civili au rămas blocați acolo, mulți dintre ei căutând adăpost în vasta uzină chimică Azot.

În altă parte, Rusia și-a reluat miercuri dimineață bombardamentele asupra celui de-al doilea oraș ucrainean Harkov. Mulți civili începuseră să se întoarcă în oraș după ce forțele rusești au fost împinse înapoi dincolo de graniță, dar au crescut temerile că Moscova ar putea plănui un nou asalt în regiune. Între timp, Rusia a acuzat Ucraina că a folosit drone pentru a ataca o rafinărie de petrol din regiunea Rostov, în apropiere de granița ucraineană.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii