Zelenski propune liderilor lumii un plan de pace în 10 puncte

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, astăzi, liderilor G20, reuniţi în Indonezia, să-şi depăşească divizările şi să devină „co-creatori ai păcii” pentru a pune capăt războiului, relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

Cea mai importantă reuniune a liderilor mondiali de la începerea pandemiei s-a deschis în absenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, pe insula indoneziană Bali. În sală, s-a aflat însă şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, prin care Vladimir Putin este reprezentat.

Revenit de la Herson, oraş din sudul Ucrainei care tocmai a fost recucerit de armata sa, Volodimir Zelenski a cerut liderilor lumii să depună eforturi pentru ca războiul să poată fi oprit.

El şi-a detaliat planul în zece puncte pentru a restabili pace şi a „salva mii de vieţi”, afirmând că războiul trebuie să se încheie într-un mod just, în baza Cartei ONU şi a dreptului internaţional.

Planul de pace, propus de Zelenski

1) Securitate nucleară – Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul Agenției pentru Energie Atomică a ONU şi al personalului ucrainean;

2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine – asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;

3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare.

4) Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia.

5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;

6) Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.

7) Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;

8) Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;

9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.

10) Stabilirea sfârşitului războiului. „Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului”, a spus Zelenski.

Indonezia, gazda summitului, a făcut apel la încetarea războiului

Gazdă a evenimentului, preşedintele indonezian Joko Widodo a lansat un apel, în discursul său de deschidere a summitului de a se „pune capăt războiului”.

Semn al fracturilor din cadrul G20, club al marilor economii mondiale creat la origine pentru a se pune de acord asupra problemelor financiare, gazda summitului, Indonezia, avertizase că nu trebuie să se aştepte, însă, la tradiţionalul comunicat comun.

Dar un acord a fost obţinut luni seara asupra unui text comun la nivel de negociatori, a indicat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit unei surse occidentale, documentul va califica invazia rusă în Ucraina drept „război”, termen respins totuşi de Moscova care vorbeşte de o „operaţiune specială” ce ar viza „denazificarea” Ucrainei. Dar textul va lăsa la latitudinea fiecărei ţări să-şi exprime punctul de vedere.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *