Zelenski promite să recucerească Lysychansk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, promite să recucerească Lysychansk, după ce Rusia a afirmat că ocuparea orașului i-a adus controlul total asupra regiunii Luhansk. Liderul de la Kiev a recunoscut că forțele sale s-au retras din orașul Lysychansk, ultimul bastion ucrainean din provincia estică Luhansk.

Rusia a declarat că ocuparea orașului Lysychansk, la mai puțin de o săptămână după ce a cucerit orașul vecin Severdonetsk, i-a conferit controlul deplin asupra Luhanskului, o victorie care îndeplinește un obiectiv de război-cheie al Kremlinului. Accentul pe câmpul de luptă se mută acum în provincia vecină, Donețk, care, împreună cu Luhansk, formează regiunea Donbas.

„Dacă oficialii comandanți ai armatei noastre își retrag oamenii din anumite puncte de pe front, unde inamicul are cel mai mare avantaj în ceea ce privește puterea de foc, iar acest lucru se aplică și la Lysychansk, înseamnă un singur lucru: că ne vom întoarce datorită tacticii noastre, datorită creșterii aprovizionării cu arme moderne”, a declarat Zelensky în discursul său video.

De când a renunțat la asaltul asupra capitalei ucrainene, Kiev, Rusia și-a concentrat operațiunea militară în zona industrială Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova luptă cu armata ucraineană din 2014. Rusia afirmă că a capturat regiunea Luhansk pentru a o oferi autoproclamatei Republici Populare Luhansk, susținută de Rusia, a cărei independență a recunoscut-o înainte de a invada Ucraina la 24 februarie.

Forțele ucrainene au fost forțate să se retragă

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a informat pe președintele Vladimir Putin că Luhansk a fost „eliberat”, a declarat ministerul Apărării, după ce, duminică, Rusia anunțase că forțele sale au capturat sate din jurul Lysychanskului și au încercuit orașul. Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că forțele sale au fost forțate să se retragă din oraș.

„Continuarea apărării orașului ar duce la consecințe fatale. Pentru a proteja viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a se retrage”, a precizat într-o declarație pe rețelele de socializare. Oficialii ucraineni au raportat atacuri intense de artilerie asupra zonelor rezidențiale.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii