Zelenski promite o reformă legislativă pentru a facilita aderarea Ucrainei la UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seara, o reformă legislativă pentru a facilita aderarea ţării sale la Uniunea Europeană, transmit dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

El a afirmat că lucrează la „un plan strategic cuprinzător” în acest sens. „În cuvinte simple, trebuie să asigurăm pentru ţara noastră un sistem de lege şi ordine în concordanţă cu obiectivul nostru de aderare rapidă a Ucrainei la UE”, a precizat Zelenski.

Liderul de la Kiev a arătat că „fiecare element al sistemului de stat trebuie să funcţioneze astfel încât oamenii să se simtă într-adevăr în siguranţă. „Ucraina trebuie să devină şi este deja un punct de rezistenţă pentru Europa şi întreaga lume liberă”.

Ucraina şi-a depus oficial candidatura la aderarea la UE în vara trecută, după ce a fost invadată de Rusia. Cele 27 de state membre ale Uniunii nu au luat încă o decizie în unanimitate privind negocierile de aderare.

Potrivit dpa, se aşteaptă un vot pozitiv odată ce Kievul îndeplineşte şapte condiţii, printre care reglementarea procedurii de selecţie a judecătorilor curţii constituţionale şi lupta împotriva corupţiei. UE cere de asemenea alinierea la standardele de combatere a spălării banilor şi o lege împotriva influenţei excesive a oligarhilor.

Reuters menţionează că, în general, procesul de aderare la Uniunea Europeană durează ani de zile, însă Zelenski doreşte accelerarea procedurilor de aliniere la reglementările comunitare şi începerea negocierilor anul acesta.

Deja la Kiev s-au modificat legi şi s-au luat măsuri de consolidare a unor instituţii cheie, în vederea asigurării finanţării din partea unor structuri cum ar fi Fondul Monetar Internaţional.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *