Ucraina: Jumătate din armele occidentale, livrate cu întârziere

Jumătate din armele occidentale promise Ucrainei sunt livrate cu întârziere, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, relatează Agerpres.

„În prezent, un angajament nu este sinonim cu livrarea, 50% dintre (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp”, a declarat ministrul în cadrul unui forum la Kiev dedicat marcării a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse în Ucraina. Din cauza acestor întârzieri, „pierdem oameni, pierdem teritorii”, a adăugat el.

Armata ucraineană, confruntată cu o situaţie extrem de dificilă pe front, a fost nevoită să se retragă din oraşul Avdiivka (est) după luni de lupte dure, invocând lipsa de oameni şi de muniţie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi occidentali, în ultimele zile, să livreze ajutor militar „la timp”, solicitând în special muniţie, mai multe sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă. Potrivit lui Zelenski, întârzierile în livrările de arme au contribuit la eşecul contraofensivei Kievului din vara anului trecut.

La rândul său, premierul Denis Şmîhal a declarat duminică, în cadrul forumului de la Kiev, că Ucraina este convinsă că ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, blocat în Congres de luni de zile, va fi în cele din urmă aprobat. „Suntem profund convinşi că Statele Unite nu vor abandona Ucraina în ceea ce priveşte sprijinul financiar şi militar”, a afirmat şeful guvernului de la Kiev.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *