Zelenski își anulează discursul în Senatul SUA

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a anulat intervenția video programată în Senatul Statelor Unite. Motivul acestei decizii este impasul dintre administrația Biden și opoziția republicană din Congres cu privire la finanțarea Ucrainei în contextul războiului împotriva Rusiei. Aparițiile sale virtuale erau planificate atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților.

Chuck Schumer, liderul Senatului, a confirmat decizia lui Zelenski, menționând că președintele ucrainean a fost ocupat cu o problemă „de ultimă oră”, fără a oferi detalii suplimentare.

Anunțul vine la scurt timp după avertismentul principalului consilier al lui Zelenski, Andrii Iermak, privind riscul semnificativ al pierderii războiului de către Ucraina în lipsa unui sprijin continuu din partea Statelor Unite.

Impasul financiar se datorează opoziției republicane din Camera Reprezentanților, care blochează planul propus de Casa Albă pentru a aloca peste 60 de miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei. Planul include, de asemenea, asistență financiară pentru Israel și măsuri pentru securizarea frontierelor Statelor Unite.

Republicanii, având o majoritate redusă în Camera Reprezentanților, consideră că aceasta este o cheltuială excesivă și au exprimat rezerve cu privire la distribuția fondurilor în cadrul planului. Situația tensionată afectează negativ parteneriatul între Statele Unite și Ucraina în contextul conflictului cu Rusia.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *