Zelenski insistă pentru aderarea Ucrainei la NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat, astăzi, un nou apel către NATO, îndemnând Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord să ia o „decizie politică pozitivă” cu privire la candidatura Kievului în cadrul summitului său din iulie, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Partenerii occidentali ai Ucrainei i-au furnizat acesteia arme, echipamente şi muniţii pentru a se putea apăra împotriva invaziei ruse. Dar Kievul doreşte pe viitor garanţii de securitate sporite şi speră să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, care urmează să se întrunească într-un reuniune la Vilnius, în iulie.

„Este timpul să risipim cea mai mare incertitudine în materie de securitate în Europa, adică să se aprobe o decizie politică pozitivă privind aderarea (Ucrainei) la NATO”, a declarat el într-un discurs la summitul pentru democraţie de la Copenhaga.

„Aceasta ar merita să fie făcut deja la summitul din iulie. Va fi un semnal oportun”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Zelenski întreprinde în ultimele zile un turneu în capitalele europene pentru a obţine sprijin înainte de o multaşteptată contraofensivă ucraineană în vederea eliberării teritoriului ocupat de Rusia.

Preşedintele ucrainean a sosit luni în Marea Britanie, unde i s-a promis livrarea a „sute” de rachete antiaeriene şi drone de atac, după escale în Italia, Germania şi Franţa în căutarea unui angajament militar suplimentar din partea aliaţilor săi, notează AFP.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *