Zelenski: Formula de pace ucraineană va fi dezbătută în Malta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seara, în discursul său zilnic către naţiune, organizarea în cursul acestei luni a unei „reuniuni internaţionale majore” în Malta cu privire la formula sa de pace, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„L-am informat pe preşedintele american Joe Biden despre o reuniune internaţională majoră privind formula de pace, care va avea loc luna aceasta în Malta”, a declarat şeful statului ucrainean.

SUA sprijină implementarea formulei de pace, a spus el.

Zelenski s-a referit, de asemenea, la discuţia pe care a avut-o joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în care a salutat „participarea activă a ONU la eforturile globale privind formula sa de pace”.

Reuniunea din Malta ar fi cea de-a treia organizată de Ucraina în acest format. La precedentele două reuniuni, care au avut loc anul acesta în Danemarca şi Arabia Saudită, au participat zeci de consilieri ai guvernelor şi preşedinţilor din multe ţări.

Printre punctele din planul de pace al lui Zelenski se numără întoarcerea prizonierilor militari şi civili, protecţia mediului, securitatea nucleară, energetică şi alimentară. Punctul-cheie este restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele recunoscute de ONU.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *