Zelenski exclude negocierile dacă Rusia organizează referendumuri

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că, dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele ocupate ale țării sale cu privire la aderarea la Rusia, nu vor mai putea exista discuții cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali.

Forțele ruse și aliații lor separatiști dețin în prezent mari porțiuni de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei și în zonele sudice, după ce au lansat ceea ce Kremlinul numește o „operațiune militară specială” pe teritoriul vecinului său. Oficialii din ambele zone au evocat posibilitatea de a organiza referendumuri. În discursul său, Zelenski a declarat că Ucraina își menține poziția de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei.

Zelenski avertizează asupra referendumurilor în Rusia

„Poziția țării noastre rămâne cea care a fost întotdeauna. Nu vom renunța la nimic din ceea ce este al nostru. Dacă ocupanții vor continua pe calea pseudo-referendumurilor, vor închide pentru ei înșiși orice șansă de a discuta cu Ucraina și cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat.„, a declarat Zelenski.

Oficialii ruși și ucraineni au avut mai multe sesiuni de discuții la scurt timp după ce forțele rusești au lansat invazia în Ucraina în februarie. Dar s-au făcut puține progrese și nu au mai avut loc întâlniri de la sfârșitul lunii martie, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă pentru oprirea contactelor.

Forțele rusești dețin cea mai mare parte a regiunii Kherson din sudul Ucrainei, iar oficialii responsabili au sugerat că un referendum privind aderarea la Rusia ar putea fi organizat în următoarele săptămâni sau luni.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

37 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *