Zelenski cere NATO o apărare similară cu cea efectuată în Israel

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, marţi seara, în discursul său către populaţie, că va solicita o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO, în care va cere aliaților aceeași protecție pe care au acordat-o Israelului.

„Să acordăm aceeaşi valoare tuturor vieţilor. Trebuie să o facem. Trebuie să le protejăm de teroare la acelaşi nivel”, a declarat Zelenski, citat de Agerpres.

De la atacul iranian de sâmbătă noapte, respins de Israel cu ajutorul acordat de SUA, Marea Britanie și Franța, Zelenski a cerut în mod repetat partenerilor săi să garanteze Ucrainei un nivel similar de protecţie.

Zelenski a subliniat că Israelul, ca şi Ucraina, nu face parte din NATO şi a afirmat că membrii NATO ar putea să se implice mai mult în apărarea Ucrainei fără a activa Articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice şi fără a intra în război cu Rusia.

„Lucrăm pentru a obţine mai mult ajutor real. Pentru a obţine o egalitate reală în apărarea împotriva terorii”, a spus Zelenski, adăugând că „dronele Shahed şi rachetele balistice sunt la fel” atunci când sunt folosite împotriva Israelului şi atunci când sunt trase asupra Ucrainei.

„Cum faci diferenţa între vieţile oamenilor, oare oamenii valorează în mod diferit? Nu, preţuim fiecare viaţă”, susține Zelenski.

În acelaşi discurs, Zelenski i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru eforturile sale, purtate în China, în căutarea unei soluţii de rezolvare a conflictului de pe teritoriul țării sale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *