Zelenski acuză Rusia de terorism economic, în timp ce Europa se pregătește pentru iarnă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat luni Rusia de terorism economic, pentru că încearcă să împiedice națiunile europene să se aprovizioneze cu gaze înaintea unei ierni în care impactul creșterii facturilor la energie va lovi puternic gospodăriile și întreprinderile.

Modul de reacție la creșterea prețurilor la gaze, care a fost agravată de reducerea livrărilor din Rusia, se află în fruntea agendei politice de pe întregul continent în apropierea toamnei. Zelenski a vorbit într-un discurs video la o conferință pe teme energetice din Norvegia. Comentariile sale vin în contextul în care compania rusă Gazprom plănuiește în această săptămână lucrări de întreținere care vor opri fluxurile de gaz de-a lungul gazoductului Nord Stream 1, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică.

Zelenski acuză Rusia de terorism economic

Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce furnizarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale care se opun invaziei sale în Ucraina, acuzație pe care Moscova o neagă. Prețurile de referință ale energiei electrice din Germania pentru 2023 au depășit luni pentru prima dată 1.000 de euro pe megawatt/oră, în condițiile în care îngrijorările legate de aprovizionare au menținut prețurile la gaze și la combustibili conexe, precum electricitatea și cărbunele, la cote foarte ridicate.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că un răspuns ar trebui să fie coordonat de Uniunea Europeană (UE), în timp ce națiunea sa a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor energiei.

„Înaintea Consiliului UE pentru energie, dorim să găsim o modalitate de a ajuta oamenii și întreprinderile asupra căreia să putem cădea de acord cu ceilalți lideri europeni”, a adăugat el. Cehii, care dețin președinția rotativă a UE, au declarat că reuniunea va avea loc pe 9 septembrie.

Săptămâna trecută, Cehia a declarat că analizează posibilitatea de a obține sprijin pentru un plafon la nivelul întregului bloc pentru prețurile energiei, o măsură pe care premierul italian demisionar Mario Draghi a susținut-o. Țări precum Germania și Italia, care depind în mare măsură de importurile de gaze rusești pentru a-și asigura energia, au acumulat niveluri de stocare înainte de lunile reci de iarnă, când cererea atinge cote maxime.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat luni că instalațiile de gaz germane sunt pline în proporție de peste 80% și se așteaptă ca prețurile să se retragă. Italia a atins un nivel similar, ceea ce oferă o protecție împotriva unor noi șocuri de aprovizionare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *