Zelenski, aclamat în plenul Parlamentului European

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost aclamat, astăzi, la Bruxelles de eurodeputaţii prezenți care l-au aplaudat în picioare în plenul Parlamentului European, înaintea discursului său, relatează AFP.

„Ne apărăm, vă apărăm”, a declarat Zelenski, în plenul PE, spunând astfel că apărarea teritoriului ucrainean reprezintă, totodată, şi apărarea Europei.

Zelenski şi-a mai exprimat convingerea că ţara sa se va alătura Uniunii Europene și a mulţumit Parlamentului European pentru ajutorul pe care Ucraina îl primeşte din partea UE pentru a se apăra împotriva invaziei ruse.

El a fost primit de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

”Acest parlament a fost alături de Ucraina din prima zi şi vom confirma astăzi că vom continua să fim alături de Ucraina până la victorie”, a declarat Metsola, cu puţin înainte de sosirea lui Zelenski.

După vizite la Londra şi Paris în urmă cu o zi, Zelenski participă astăzi în capitala Belgiei la un summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, fiind de așteptat să le ceară să livreze Kievului avioane de luptă. 

El a fost întâmpinat de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Deşi e puţin probabil ca Zelenski să plece de la Bruxelles cu promisiuni imediate la solicitările sale, vizita îi oferă şansa să îşi susţină cauza în persoană în faţa liderilor din UE pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie anul trecut, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, cu acest prilej, liderilor statelor Uniunii Europene să accelereze livrările de arme pentru ţara sa.

”Avem nevoie de artilerie, de muniţii, de tancuri moderne, de rachete, de avioane de vânătoare moderne”, a declarat Zelenski în faţa liderilor Celor 27, cărora le-a mulţumit, totodată, pentru sprijinul militar pe care continuă să-l ofere Ucrainei.

Pe de altă parte, Zelenski le-a solicitat liderilor ţărilor membre UE să sprijine planul de pace al Kievului.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *