Zelenski a ordonat civililor să evacueze regiunea Donețk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus tuturor civililor care încă locuiesc în părțile din estul regiunii Donețk aflate sub control ucrainean să evacueze. Vorbind în timpul unei alocuțiuni nocturne de la Kiev, Zelenski a declarat că luptele din regiune sunt intense.

Regiunea a cunoscut confruntări intense pe fondul unei avansări lente a forțelor ruse, care controlează deja părți mari din ea. Nu este prima dată când autoritățile ucrainene le spun oamenilor să părăsească zona. Între 200.000 și 220.000 de civili trăiesc încă în zona neocupată a Donețkului, potrivit estimărilor ucrainene.

Zelenski avertisează civilii să evacueze regiunea Donețk

„Cu cât mai mulți oameni părăsesc acum regiunea Donețk, cu atât mai puțini oameni vor avea timp armata rusă să ucidă. Vom folosi toate oportunitățile disponibile pentru a salva cât mai multe vieți și pentru a limita cât mai mult posibil teroarea rusă.”, a spus el.

Un anunț de evacuare emis de guvern a avertizat că iarna care se apropie va înrăutăți situația, în special pentru copii.

„Ei trebuie să fie evacuați, nu îi puteți pune în pericol de moarte iarna, fără încălzire, fără lumină, fără posibilitatea de a le ține de cald”, a declarat Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar de la Kiev.

Intervenția președintelui survine în contextul în care Rusia a invitat oficiali ai ONU și ai Crucii Roșii să investigheze moartea a 50 de prizonieri de război ucraineni (POW) într-o altă parte a regiunii Donețk, deținută de separatiștii susținuți de Rusia. Militarii au fost uciși în circumstanțe neclare în timpul unui atac asupra unei închisori din Olenivka, ambele părți schimbând vina.

Militari uciși într-un atac la închisoarea din Olenivka

Vorbind sâmbătă seara, oficialii ruși din domeniul apărării au declarat că Moscova ar saluta o „anchetă obiectivă” asupra incidentului. Crucea Roșie a declarat vineri că a cerut acces la centrul de detenție administrat de Rusia și la prizonierii supraviețuitori – dar nu a primit imediat nicio permisiune. Șeful adjunct al delegației sale în Ucraina, Daniel Bunnskog, a declarat că acordarea accesului la prizonierii de război este o obligație în conformitate cu Convențiile de la Geneva.

Tabăra de prizonieri de la Olenivka este controlată de autoproclamata Republică Populară Donețk (DNR), susținută de Rusia. Ce s-a întâmplat acolo vineri rămâne neclar. Imagini video rusești neverificate ale urmărilor arată o încâlceală de paturi supraetajate distruse și corpuri grav carbonizate.

Sâmbătă, Rusia a publicat o listă a ceea ce a spus că sunt cei 50 de prizonieri de război uciși în atac. Moscova susține că atacul a fost efectuat de Ucraina cu ajutorul unui sistem de artilerie HIMARS de fabricație americană. Kievul neagă că a efectuat atacul și a susținut că Rusia a tras asupra instalației pentru a acoperi dovezile unor crime de război.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *