Zeci de țări cer ajutor pentru Republica Moldova la conferința de la Paris

Diplomați din aproximativ 45 de țări și instituții strâng bani și alte tipuri de sprijin pentru Republica Moldova, care suferă de pene masive de curent, fluxuri mari de refugiați și potențiale amenințări la adresa securității din cauza războiului din Ucraina vecină.

Conferința internațională de ajutorare de luni de la Paris are ca scop „asistență concretă și imediată” pentru fosta republică sovietică, potrivit Ministerului francez de Externe. Două conferințe anterioare pentru Republica Moldova din acest an au strâns sute de milioane de euro, dar, pe măsură ce războiul se prelungește, nevoile sale cresc.

„Acest sprijin internațional este cu atât mai important cu cât Republica Moldova se confruntă în prezent cu o criză energetică fără precedent care, odată cu apropierea iernii, prezintă riscul unei crize umanitare pentru populația moldoveană”, a precizat ministerul.

Întreruperi ample de curent au afectat temporar mai mult de o jumătate de duzină de orașe moldovenești săptămâna trecută, în timp ce armata rusă a bombardat obiective de infrastructură din Ucraina. Sistemele energetice din epoca sovietică ale Moldovei rămân interconectate cu cele din Ucraina, motiv pentru care barajul de rachete rusești a declanșat oprirea automată a unei linii de aprovizionare.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a promis 250 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova după ce Rusia a înjumătățit aprovizionarea cu gaze naturale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *