Ylva Johansson optimista Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett az év végére

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa kedden reményét fejezte ki, hogy az év végéig kedvező döntés születik Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását illetően. Johansson az Európai Unió belügyminisztereinek brüsszeli találkozója előtt beszélt, és megemlítette a közelmúltban Bulgáriába tett tényfeltáró küldetést, amelyet igazi sikernek tartott.

„Kihasználom az alkalmat, hogy beszéljek erről, és arról, hogy mindkét ország – Románia és Bulgária is – mennyire felkészült a schengeni övezethez való csatlakozásra, és továbbra is az a célom, hogy még ebben az évben meghozzam ezt a döntést” – mondta az európai biztos.

Az uniós belügyminiszterek keddi találkozóján nem szavaznak majd Románia schengeni csatlakozásáról, ahogy az eredetileg szerepelt a napirenden, hanem csak ennek az aktának a jelenlegi helyzetéről vitatnak meg. A tájékoztatás december 1-jén frissült az új napirend szerint.

Bukaresti kormányzati források a múlt héten jelentették be, hogy Románia nem kér szavazást a december 4-5-i JAI Tanácson, és tárgyalnak egy rendkívüli JAI Tanács december végi megszervezéséről. Ezen belül Románia schengeni csatlakozását két szakaszban elemzik, az elsőben a légi határok 2024 márciusára tervezett belépésével a szabad mozgás európai térébe.

Facebook

Comentarii

63 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *