Xi Jinping: China și Germania ar trebui să coopereze mai mult, pentru pacea lumii

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit, astăzi, pe cancelarul german, Olaf Scholz, la Beijing, în prima sa întâlnire cu un lider occidental de când şi-a asigurat luna trecută un al treilea mandat, relatează dpa, potrivit Agerpres.

În prima lor întrevedere de când Olaf Scholz a preluat mandatul, desfăşurată în Marea Sală a Poporului din inima Beijingului, Xi Jinping a afirmat că, în calitate de state cu influenţă, China şi Germania ar trebui să colaboreze şi mai mult în ”vremuri de schimbare şi frământări”, pentru pacea lumii, notează Reuters.

”Ca ţări mari şi influente, în vremuri de schimbare şi frământări, China şi Germania ar trebui cu atât mai mult să lucreze împreună, să aducă mai multe contribuţii la pacea şi dezvoltarea lumii”, a subliniat preşedintele chinez.

La rândul său, Olaf Scholz i-a spus președintelui chinez că este bine că se întâlnesc în aceste timpuri tensionate, a transmis un reporter al Reuters, care însoţeşte delegaţia germană.

Scholz pledează pentru medierea Chinei, în războiul din Ucraina

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat, astăzi, că i-a cerut preşedintelui chinez Xi Jinping să facă uz de influenţa sa asupra Rusiei cu scopul ca aceasta să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„I-am spus preşedintelui chinez că este important ca China să-şi utilizeze influenţa asupra Rusiei, în acord cu necesitatea de a respecta principiile Cartei Naţiunilor Unite, la care am subscris cu toţii, principii precum cel al suveranităţii şi integrităţii teritoriale, care sunt şi pentru China un lucru important”.

Liderul german l-a invitat, de la Beijing, pe preşedintele rus Vladimir Putin să mențină în continuare acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar urma să expire pe data de 19 noiembrie.

Olaf Scholz a mai spus că a abordat cu preşedintele chinez şi alte subiecte care tensionează acum relaţia dintre Beijing şi Occident, precum Taiwanul, pe care Xi Jinping a declarat, în discursul său la Congresul Partidului Comunist, că ar urma să-l reunifice cu China continentală.

blank

După încheierea congresului Partidului Comunist Chinez, care a avut loc luna trecută, câţiva lideri străini au vizitat China, fiind exceptaţi de la restricţiile antiepidemice.

Lui Olaf Scholz şi delegaţiei de oameni de afaceri germani le-au fost administrate însă teste COVID-19, după aterizarea la Beijing, de către personal medical chinez în combinezoane de protecţie care a urcat la bordul avionului. În plus, Xi Jinping și Olaf Scholz au evitat să-și dea mâna şi s-au aşezat pentru discuţii la două mese separate.

Olaf Scholz este primul şef de guvern occidental care vizitează ţara asiatică, în ultimii trei ani, China fiind cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Facebook

Comentarii

50 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *