World Central Kitchen se întoarce în Gaza pentru a continua operațiunile umanitare

Organizația neguvernamentală World Central Kitchen (WCK), fondată de maestrul bucătar spaniol Jose Andres, va reveni în Fâșia Gaza începând de luni, după o pauză de patru săptămâni, în urma tragicului incident din 1 aprilie, când șapte dintre colaboratorii săi au fost uciși într-un atac aerian israelian.

Decizia de a relua activitatea a fost anunțată de directoarea executivă a WCK, Erin Gore, care a subliniat determinarea organizației de a continua misiunea umanitară de a oferi hrană locuitorilor din Gaza.

Într-un comunicat dat publicității duminică, Gore a menționat că situația actuală din enclava palestiniană este una „urgentă”, iar WCK va deschide o a treia bucătărie de mare producție în Al-Mawasi, în memoria expertului constructor Damian Sobol, decedat în atacul din aprilie. Aceasta se va alătura celorlalte două bucătării din Rafah și Deir al Balah, precum și celor 68 de centre comunitare pe care organizația le are în Gaza.

Înainte de întreruperea operațiunilor, WCK a distribuit peste 43 de milioane de mese calde în Gaza, reprezentând 62% din totalul ajutorului oferit de organizațiile internaționale din Fâșie. Gore a subliniat că hrana este un drept universal, iar eforturile WCK în Palestina au salvat cele mai multe vieți în cei 14 ani de activitate a organizației.

Organizația afirmă că are disponibile 276 de camioane cu echivalentul a aproape 8 milioane de mese, gata să intre în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, inclusiv din Iordania. Totodată, se explorează și alternative, cum ar fi coridorul maritim utilizat anterior pentru distribuirea alimentelor cu sprijinul altor organizații umanitare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *