Vulcanul din Islanda continuă să erupă

Un vulcan din Islanda care a început să erupă duminică, pentru a patra oară din luna decembrie, continuă luni să arunce în aer fum, cenuşă şi lavă, fără a afecta deocamdată infrastructura şi micuţa localitate de pescari din apropiere, conform autorităţilor, transmite Reuters.

Magma s-a acumulat în subteranul peninsulei Reykjanes, lângă capitala Islandei, Reykjavik, de la ultima erupţie ce a avut loc în luna februarie. Autorităţile au emis o alertă, duminică, cu doar 15 minute înainte ca fântâni de lavă să ţâşnească dintr-o fisură lungă de 3 kilometri, loc în care s-a produs şi erupţia din februarie.

În cursul weekendului lava a acoperit unul dintre cele trei drumuri care duc la Grindavik, iar luni lava a ajuns până în apropierea unui al doilea drum care duce în localitate.

Biroul meteorologic a anunţat că este puţin probabil ca scurgerea de lavă să ajungă în mare. De asemenea, vântul puternic poate purta gazele nocive emise de vulcan spre nord-vest, dar sunt riscuri mici de a ajunge până la Reykjavik.

Aceasta a fost cea de-a 7-a erupţie vulcanică din peninsula Reykjanes din 2021, când sistemele geologice care au rămas adormite timp de 800 de ani au redevenit active.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *