Vor fi cu 15 europarlamentari mai mulți. Țările care au câștigat negocierea

Încă 15 deputaţi europeni îşi vor ocupa locurile în Parlamentul European după alegerile europarlamentare de anul viitor, după ce guvernele au ajuns la un acord preliminar cu privire la dimensiunea şi forma componenţei acestuia, relatează POLITICO.

Franţa, Spania şi Olanda vor avea doi europarlamentari în plus, în timp ce ţările care vor câştiga câte un eurodeputat sunt: Austria, Belgia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Letonia, Irlanda şi Danemarca, potrivit unui comunicat al Consiliului UE, preluat de News.ro.

Nicio ţară membră nu va pierde vreun loc în hemiciclu. Modificările – care necesită încă aprobare legală formală din partea Consiliului European şi a Parlamentului – vor spori numărul de locuri în PE de la 705 în prezent la 720 între 2024 şi 2029.

Parlamentul – care nu are puterea de a decide singur asupra propriei componenţe – îşi schiţase o schemă uşor diferită, care ar fi adus creşterea numărului de eurodeputaţi la doar 716. În negocierile dintre guverne, Franţa, Belgia şi Polonia au adus argumente convingătoare pentru a obține locuri suplimentare.

Franţa, Belgia şi Polonia – marile câştigătoare

Locurile sunt distribuite în funcţie de un calcul care ţine cont de schimbările în dimensiunea populaţiei, dar, de asemenea, suprareprezintă uşor cele mai mici ţări membre UE.

Wouter Wolfs, cercetător la Institutul de Guvernanţă Publică KU Leuven, a scris că Franţa, Belgia şi Polonia au fost „marile câştigătoare” ale negocierilor interinstituționale, deoarece locurile lor suplimentare „nu erau neapărat necesare”.

Facebook

Comentarii

94 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *