Președinta Comisiei Europene și șeful Pfizer sunt anchetați de Parchetul European, în dosarul vaccinurilor anti-Covid

Procurorii EPPO (Parchetul European, condus de Laura Kovesi) preiau ancheta care vizează acuzații privind infracțiuni în negocierile privind vaccinurile Pfizer. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, sunt în centrul acestei investigații.

EPPO a preluat ancheta de la procurorii belgieni, care investigau acuzațiile împotriva lui von der Leyen pentru imixtiune, distrugerea mesajelor SMS, corupție și conflict de interese. Documentele văzute de publicația Politico și declarațiile purtătorului de cuvânt al procurorilor din Liège confirmă acest lucru.

Investigația este în desfășurare, nicio persoană nefiind încă acuzată în mod oficial.

Ancheta a fost declanșată la începutul anului 2023 de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. Guvernele Ungariei și Poloniei au susținut ulterior această plângere, însă guvernul polonez a anunțat își retrage plangerea. Acestă decizie vine după victoria guvernului pro-UE condus de Donald Tusk.

Plângerea lui Baldan a evidențiat un presupus schimb de mesaje între von der Leyen și Bourla în timpul negocierilor privind vaccinurile, în perioada în care cele două părți conturau termenii tranzacției. Acest scandal, denumit „Pfizergate”, a fost raportat inițial de The New York Times. Publicația a lansat chiar o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene, după ce Executivul european a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor, în urma unei cereri de acces la documente.

Vaccinurile, o afacere de 20 de miliarde euro

Investigația EPPO aduce din nou în atenție rolul președintei Comisiei Europene în tranzacția de vaccinuri din pandemie, evaluată la peste 20 de miliarde de euro. EPPO poate confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări europene, cum ar fi Germania, țara natală a lui von der Leyen.

Ancheta vine într-un moment delicat pentru von der Leyen, care se pregătește pentru al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene. Acest for a refuzat până acum să dezvăluie conținutul mesajelor text incriminate sau să confirme existența acestora.

Tranzacția de vaccinuri, negociată în vârful pandemiei, în 2021, a fost inițial considerată o victorie pentru Ursula von der Leyen. Cu toate acestea, ulterior, cantitatea impresionantă de vaccinuri a ridicat semne de întrebare, iar contractul pentru vaccinurile Pfizer a fost renegociat.

Ungaria și Polonia refuză să plătească

Anchetarea acestui caz de către EPPO pune cap la cap mai multe acuzații politice, dar și financiare. Procurorii vor analiza și procesele intentate de Pfizer împotriva Ungariei și Poloniei pentru refuzul acestora de a plăti mai multe doze de vaccin. Cele două țări au invocat incapacitatea de a gestiona suprastocurile și presiunea financiară generată de războiul din Ucraina.

Oficialii Comisiei Europene au declarat că nu cunosc mai multe detalii despre eventualele proceduri, în afara celor relatate în presă. Atât Pfizer, cât și EPPO au refuzat deocamdată să comenteze evoluția acestei anchete.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *