Von der Leyen: Balcanii de Vest trebuie să facă mai multe reforme pentru aderarea la UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat, la Summitul Procesului de la Berlin desfășurat în Albania, dorința Uniunii Europene de a aduce mai aproape țările Balcanilor de Vest de statutul de membru în cadrul UE. Von der Leyen a subliniat că pentru atingerea acestui obiectiv este necesară implementarea unor reforme semnificative, inclusiv crearea unei piețe unice proprii în regiune.

Şefa executivului comunitar a precizat că Uniunea Europeană este gata să susțină aceste reforme prin intermediul investițiilor europene, cu condiția ca măsurile să fie puse în aplicare. Această inițiativă are ca scop stimularea cooperării între cele șase țări din Balcanii de Vest, care se află în etape diferite ale integrării în Uniunea Europeană, dar au avansat încet în acest proces.

Anul trecut, Serbia, Albania și Macedonia de Nord au semnat acorduri de mobilitate care permit cetățenilor acestor țări să călătorească și să lucreze în cele trei țări doar cu cărțile de identitate. Acum, toate cele șase țări au convenit să continue recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, ceea ce reprezintă un pas important în direcția integrării și facilitării mobilității forței de muncă în regiunea Balcanilor de Vest.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *