Zelenski, enervat de președinția Rusiei la ONU: „Absurd”

Preluarea de către Rusia a președinției lunare rotative a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, format din 15 membri, a avut loc imediat după ce un copil a fost ucis de artileria rusă, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a anunțat că un copil în vârstă de cinci luni, pe nume Danylo, a fost ucis vineri de munițiile rusești în Donbas: „Una dintre sutele de lovituri de artilerie pe care statul terorist le lansează în fiecare zi”, a spus Zelenski, citat de POLITICO.

„Din nefericire, noi avem noutăți care sunt în mod evident absurde și distructive. Astăzi, statul terorist a început să prezideze Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat Zelenski.

Chiar dacă poziția de la vârful Consiliului de Securitate este în mare parte ceremonială, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a calificat președinția Rusiei drept „o palmă dată comunității internaționale”, având în vedere conflictul în curs de desfășurare. Ultima dată când Rusia a deținut președinția lunară rotativă a fost în februarie 2022, când Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

În prezent, pe lângă cei cinci membri permanenți, Consiliul de Securitate al ONU include și țări care sprijină Ucraina, precum Japonia, Ghana, Malta și Albania, alături de altele precum Emiratele Arabe Unite, Mozambic și Brazilia, care au o abordare mai neutră a conflictului.

Facebook

Comentarii

54 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *