Rusia: Putin a câștigat alegerile cu 87%

Vladimir Putin a fost reales pentru încă un mandat la Kremlin. Potrivit rezultatelor parţiale, acesta a întrunit peste 87% din voturi, după numărarea a 98% din buletinele de vot, scrie Agerpres.

Acesta este cel mai bun rezultat al său, după ce, la precedentele alegeri – cele din 2018 – a fost ales cu 75% din voturi. Ceilalți trei candidați au obținut procente cuprinse între 6% și 3%.

După închiderea urnelor, duminică noaptea, Putin s-a adresat ruşilor. El le-a mulţumit celor care au mers la vot şi au contribuit, astfel, la crearea condiţiilor pentru „consolidarea politicii interne”. El i-a salutat în discursul său și pe soldaţii care luptă în Ucraina şi care „îşi riscă viaţa” pentru a „proteja teritoriile istorice ale Rusiei”.

Desfășurat pe parcursul a trei zile, scrutinul din Rusia a fost marcat de bombardamente ucrainene în regiuni de graniţa cu Rusia, precum şi de acţiuni de protest în secţiile de votare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin vrea să „conducă pentru totdeauna”, iar ministrul de externe britanic David Cameron a deplâns lipsa unor alegeri „libere şi corecte” în Rusia.

Statele Unite au criticat desfăşurarea scrutinului în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova.

Putin va rămâne la putere până în 2030.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *