Vizsgálják a Pegasus ügyet Magyarországon

            Február 20.-án érkezik Magyarországra a Pegasus ügyet vizsgáló Európai Parlament által alapított bizottság, írja a Népszava.

            2021 nyarán leplezte le egy oknyomozási projekt keretein belül egy újságokból alapult csoport, hogy az eredetileg bűnözők és terroristák követésére kibocsátott nyomkövető szoftver nem csupán arra a célra lett felhasználva, amelyre készítőik állítólagosan tervezték. A szoftvert több állam is használta, Lengyelország és Magyarország esetében pedig felmerült a Pegasus jogszabályokba ütköző felhasználása: újságírókat, aktivistákat, civileket is megfigyelhettek, ami – nem egyértelműen – sérthetett adott jogszabályokat. Az ügy kivizsgálására az Európai Parlament létrehozott egy bizottságot, akik jártak már Izraelben, Lengyelországban, februárban pedig Magyarországra érkeznek, hogy tüzetesebben feltérképezzék a magyar jogszabályokat, és azok betartását. A Nemzeti Adatvédelem és Információszabadság Hatóság nemzetbiztonsági okokra hivatkozva követték le az érintetteket, szerintük nem sértettek meg szabályokat sem a Pegasus-szal, sem pedig a hazai jogszabályokkal szemben.

            A bizottság meg fogja hallgatni Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelem és Információszabadság Hatóság elnökét, illetve Varga Judit igazságügyi minisztert is.

Molnár Adrienn

forrás: https://hungarytoday.hu/pegasus-misuse-to-be-investigated-by-ep-special-inquiry-committee/

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *