Vizitele parlamentarilor americani consolidează hotărârea Taiwanului de a se apăra

Vizitele recente ale oficialilor din Statele Unite au consolidat hotărârea Taiwanului de a se apăra, a declarat preşedinta Tsai Ing-wen, în timp ce un alt parlamentar american a sosit astăzi pe insulă, sfidând Beijingul, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

China, care revendică Taiwanul ca propriul teritoriu împotriva obiecţiilor puternice ale guvernului ales democratic la Taipei, a lansat exerciţii militare în apropierea insulei după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a vizitat-o la începutul lunii august.

Aproximativ o săptămână mai târziu, ea a fost urmată de o delegație de alţi cinci parlamentari, apoi de un guvernator republican şi, joi noapte, de senatoarea Marsha Blackburn, care a aterizat, de asemenea, la Taipei. Cu acest prilej, preşedinta Tsai Ing-wen a elogiat vizitele.

„În ultima vreme, multe personalităţi publice dintr-un spectru larg al societăţii americane au vizitat Taiwanul. Aceste acte calde de bunătate şi demonstraţii ferme de sprijin au întărit hotărârea Taiwanului de a se apăra”.

La rândul său, Marsha Blackburn, senatoare republicană din Tennessee şi membră a Comisiilor pentru Comerţ şi Servicii Militare ale Senatului american, a dat asigurări că Statele Unite şi Taiwanul împărtăşesc valorile libertăţii şi democraţiei.

„Este într-adevăr important ca naţiunile iubitoare de libertate să susţină Taiwanul în timp ce încearcă să-şi păstreze independenţa şi libertatea”, a spus ea.

Legiuitorii americani nu sunt singurii care vin în vizită, la Taipei. Tsai a primit, de asemenea, în această săptămână doi parlamentari japonezi. Membri ai parlamentelor britanic şi canadian sunt aşteptaţi la sfârşitul acestui an.

Beijingul nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. De cealaltă parte, guvernul Taiwanului spune că Republica Populară Chineză nu a condus niciodată insula şi deci nu are dreptul să o revendice.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

41 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *