Erdoğan mediază iar acordul cerealelor ucrainene

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, se pregătește să efectueze o vizită în Rusia, în următoarele săptămâni, pentru a purta noi discuții legate de acordul ce privește exporturile de cereale ucrainene. Anunțul a fost făcut ieri de un purtător de cuvânt al partidului de guvernământ, Partidul AK.

Purtătorul de cuvânt, Omer Celik, a dezvăluit că această vizită va avea loc în orașul Soci, situat la malul Mării Negre. Cu toate că o întâlnirea dintre cei doi lideri nu a fost încă confirmată oficial, Kremlinul a anunțat că există o înțelegere pentru o posibilă întrevedere în viitorul apropiat.

Surse citate de Bloomberg susțin că întâlnirea dintre Erdoğan și Putin ar putea avea loc pe 8 septembrie, înainte ca Erdoğan să participe la reuniunea G20 din India.

În contextul acestei vizite, ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a afirmat că, în opinia sa, nu există, „nicio alternativă viabilă” pentru a relua acordul. Acordul, intermediat anterior de ONU și Turcia, a expirat în urmă cu o lună, după ce Moscova a renunțat la el. În prezent, Ankara depune eforturi pentru a convinge Rusia să revină la acest acord, care a permis expediția a zeci de milioane de tone de cereale prin porturile maritime din Odesa.

Din momentul încetării acordului, regiunea a fost martora unor tensiuni crescute. Forțele armatei ruse au efectuat atacuri constante asupra porturilor ucrainene, folosind rachete și drone kamikaze. Această vizită reprezintă o etapă crucială în demersurile de a găsi o rezolvare diplomatică și de a restabili relațiile comerciale în domeniul cerealelor între cele două țări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *