Világelső Magyarország az alkoholizmusban

Egy 2022-es felmérés szerint a magyarországi társadalom 21.2%-a alkoholista. Ez az adat egymillió érintettet jelent, és világelsővé vált általa az ország: felülmúlva Ororszországot és Fehéroroszországot is.

Ki számít pontosan alkoholistának?

Az alkoholizmus megállapítására szakemberek hivatottak, mégis, általánosságban elmondható, hogy alkoholista az, aki alkoholfogyasztást követően, vagy túlzott alkoholfogyasztás miatt veszélyezteti az épségét (autóba ül, veszélyt jelentő helyzetnek teszi ki magát), alkoholfogyasztás nélkül különböző tünetek, sóvárgás jelenik meg nála.

            Nehezíti a téma megközelítését, hogy rengeteg beteg nem kerül kezelés alá, tehát hivatalos, biztos adatok nem elérhetőek, a legközelebbi becslést azon felmérések biztosítják, amelyek a megvásárolt alkoholtartalmú italokat veszik alapul. Ezekből a felmérésekből kiderül, hogy a magyarok alkoholbevitelének nagyrésze sör, ezt követik az egyéb alkoholok.

            A magyarországi alkoholizmust tovább súlyosbítja, hogy bár több nemzetközi felmérésben is élen jár az ország, nincsenek komoly összegek a megelőzésre fordítva, eközben a társadalom elfogadottnak tartja a mindennapi fogyasztást. Amíg ez a két elem egymást támogatva nem szűnik meg, addig nem számíthatunk rendszerszintű javulásra.

Molnár Adrienn

(Forrás: https://unsplash.com/photos/Fd78aq97KFE )

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *