Bruxelles: Viktor Orban reprezintă Ungaria, nu UE

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell i-a amintit sâmbătă premierului ungar Viktor Orban, prezent la summitul Organizaţiei Statelor Turcice din oraşul Şuşa, în regiunea azeră Karabah, că el reprezintă Ungaria şi nu Uniunea Europeană, a cărei preşedinţie rotativă a fost preluată de către Budapesta la 1 iulie, informează AFP.

„Participarea prim-ministrului Viktor Orban la summitul informal al Organizaţiei Statelor Turcice de la Şuşa din 5 şi 6 iulie a avut loc exclusiv în cadrul relaţiilor bilaterale dintre Ungaria şi această organizaţie”, a subliniat Borrell într-un comunicat de presă.

Acest avertisment vine după o vizită la Moscova a lui Viktor Orban care a provocat scandal la Bruxelles.

„Avem voie să luăm cina sau ne trebuie un mandat de la Consiliul European şi pentru asta?”, a răspuns imediat ironic directorul politic al lui Orban pe platforma X.

Organizaţia Statelor Turcice este o organizaţie internaţională a statelor vorbitoare de limbi turcice, fondată sub denumirea de Consiliul Turcic în 2009 de Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Turcia. Ungaria a devenit stat observator în 2018.

În opinia lui Orban, această organizaţie apropiată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, este „un pilon esenţial al cooperării Est-Vest”, a declarat unul dintre colaboratorii săi pe X.

UE a respins declaraţiile Turciei în 2022 privind aderarea autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord în calitate de membru observator al organizaţiei.

„Uniunea Europeană respinge încercările Organizaţiei Statelor Turcice de a legitima entitatea secesionistă turco-cipriotă, aşa-numita ‘Republică Turcă a Ciprului de Nord’, nerecunoscută la nivel internaţional, în calitate de observator” în cadrul organizaţiei, a reiterat sâmbătă Borrell. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *