Marcel Ciolacu – Viktor Orban: Discuții despre trenul de mare viteză București – Budapesta

Premierul român Marcel Ciolacu l-a primit astăzi pe premierul ungar Viktor Orban la un prânz privat care a avut loc la Bucureşti, conform agenţiei maghiare de presă MTI.

Cei doi şefi de guvern au purtat o conversaţie informală despre afaceri bilaterale şi europene.

„Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, în ansamblul relațiilor româno-ungare, partea română își dorește să mențină o abordare deschisă, pozitivă, constructivă și concentrată pe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor din cele două state. Premierul Ciolacu a salutat susținerea manifestată de guvernul maghiar pentru eforturile României de aderare la spațiul Schengen și a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat al țării noastre în această privință. Cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări. De asemenea, premierul roman a subliniat necesitatea intensificării investițiilor companiilor românești în Ungaria”, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit Digi24, șefii cele două guverne au discutat despre implementarea unui mare proiect de infrastructură, fiind vorba despre un tren de mare viteză – TGV – care să circule pe ruta București- Budapesta. 

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că există bani în PNRR pentru această investiție care presupune și construirea unei căi ferate care să susțină un tren de mare viteză. 

Poiectul unui tren de mare viteză care să lege cele două capitale nu este nou, el fiind anunțat încă de la mijlocul anilor 2000, dar abandonat din lipsă de fonduri. La o primă estimare, TGV-ul care ar circula pe o distanță de 850 kilometri ar necesita un cost de 10 miliarde de euro.

La întâlnirea cu premierul ungar, a luat parte și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

Viktor Orban, la Băile Tușnad

De la Bucureşti, Viktor Orban a plecat spre Brașov cu avionul, aterizând în jurul orei 15.00 pe aeroportul Ghimbav, de unde și-a continuat drumul spre Băile Tușnad. Aici va avea loc cea de-a 32-a ediţie a Universităţii de Vară de la Tuşnad, în cadrul căreia premierul ungar va susține un discurs, devenit deja tradițional.

La ediția de anul trecut, premierul Viktor Orban a provocat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni, după ce a afirmat că există națiuni care amestecă în compoziția lor atât cetățeni europeni, cât și non-europeni, iar aceste națiuni „nu mai sunt națiuni”.

Orban a făcut afirmații similare și de-a lungul anilor, însă s-a considerat că niciodată comentariile sale nu au fost formulate în termeni clar extremiști.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *