VIDEO Proteste la Madrid împotriva summit-ului NATO

Mii de oameni au protestat duminică la Madrid, purtând steagurile cu secera și ciocanul fostei Uniuni Sovietice, împotriva summitului NATO care va avea loc în capitala spaniolă săptămâna viitoare. Pe fondul unor măsuri de securitate stricte, liderii țărilor membre se vor reuni la Madrid în perioada 29-30 iunie, în contextul în care organizația se confruntă cu provocarea fără precedent a invaziei rusești în Ucraina.

Mii de proteste organizate la Madrid împotriva summit-ului NATO

Națiunile nordice și-au depus candidatura în urma asaltului rusesc asupra Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin numește războiul o operațiune militară specială despre care spune că răspunde în parte la aderarea la NATO a altor țări din apropierea granițelor Rusiei post-sovietice începând cu anii 1990.

„Tancuri da, dar de bere cu tapas. M-am săturat de această afacere cu arme și de a ucide oameni. Soluția pe care o propun ei este legată de mai multe arme și războaie și noi plătim întotdeauna pentru asta. Așa că, fără NATO, fără baze militare, lăsați-i pe americani să plece și lăsați-ne în pace fără războaie și arme”, a declarat Concha Hoyos, un pensionar din Madrid, pentru Reuters.

Un alt protestatar, Jaled, în vârstă de 29 de ani, a declarat că NATO nu este soluția la războiul din Ucraina. Organizatorii au susținut că 5.000 de persoane s-au alăturat marșului, dar autoritățile din Madrid au estimat că numărul acestora a fost de 2.200. Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat într-un interviu publicat duminică într-un ziar că summitul se va concentra, de asemenea, pe amenințarea dinspre flancul sudic al Europei din Africa, în care a spus că Rusia reprezintă o amenințare pentru Europa.

„Dineul miniștrilor de externe de pe 29 se va axa pe flancul sudic”, a declarat el pentru ziarul El Pais.

Un sondaj de opinie publicat săptămâna aceasta de grupul de reflecție spaniol Elcano a arătat că 83% din populația țării sprijină NATO. Săptămâna aceasta, capitala spaniolă va fi dominată de alianța militară, deoarece liderii NATO se vor reuni la Madrid pentru a discuta despre ceea ce ar putea fi cea mai mare desfășurare militară de la sfârșitul Războiului Rece.

Summitul NATO se va desfășura de marți până joi, discuțiile urmând să se axeze pe răspunsul NATO la războiul din Ucraina și pe petițiile finlandezilor și suedezilor de a se alătura alianței.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii