Mii de migranți au trecut granița care separă enclava spaniolă Melilla de Maroc, în prima tentativă de trecere în masă de când cele două state au restabilit relațiile diplomatice în martie.
Melilla și Ceuta, mici enclave nord-africane ale Spaniei, au singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene cu Africa, ceea ce le face un magnet pentru migranți. Marocul a desfășurat forțe suplimentare pentru a încerca să respingă mulțimea de la graniță și „a cooperat activ” cu forțele de securitate spaniole, au informat oficiali spanioli.
„Un grup mare de subsaharieni a spart poarta de acces a punctului de control de frontieră Barrio Chino și a intrat în Melilla sărind peste acoperișul punctului de control. Toți sunt bărbați și, la prima vedere, adulți”, a transmis delegația guvernului spaniol.
În luna martie a acestui an, Spania a pus capăt unei crize diplomatice care a durat un an, susținând planul de autonomie al Marocului pentru Sahara Occidentală, revenind astfel asupra poziției sale de neutralitate de zeci de ani. Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a vizitat apoi Rabatul, iar cele două guverne au salutat o „nouă etapă” în relațiile dintre ele.
More than 2,000 North African migrants try to break into Melilla today 24.6.2022. About 100 migrants managed to enter Spain.#Melilla #Spain pic.twitter.com/oKvI290vQ7
— Based 🇫🇮 (@Based_FIN) June 24, 2022
Dispută între Spania și Maroc
Disputa a început atunci când Madridul i-a permis lui Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario pro-independență din Sahara Occidentală, să fie tratat pentru COVID-19 într-un spital spaniol în aprilie 2021. O lună mai târziu, aproximativ 10.000 de migranți au traversat granița marocană în enclava spaniolă Ceuta, în timp ce polițiștii de frontieră nu erau atenți, în ceea ce a fost considerat în general un gest punitiv din partea Rabatului.
Frontierele dintre Maroc și enclavele spaniole Ceuta și Melilla au fost redeschise la sfârșitul lunii mai, după doi ani de închidere din cauza pandemiei de coronavirus. Traversarea, din punct de vedere legal, durează doar câteva minute, dar zidul dintre aceste teritorii, care se află la aproximativ 385 km distanță pe șosea, marchează linia de demarcație dintre Africa și Uniunea Europeană. De pe înălțimile orașului marocan de frontieră Fnideq, se poate vedea direct în Ceuta; pentru mulți refugiați și migranți, aceasta este o imagine a unei lumi complet diferite, în care cred că își pot îndeplini visele.
Autor: Anca Stratulat
FOTO: Twitter