VIDEO Concesiile făcute Bulgariei provoacă violențe în Macedonia de Nord

Cel puțin 47 de ofițeri de poliție au fost răniți în capitala macedoneană Skopje, în timpul protestelor împotriva concesiilor guvernului privind drepturile etnice, în cadrul negocierilor de aderare la UE, potrivit agenției de presă Makfax, care citează poliția.

Doi dintre cei 47 de ofițeri au fost grav răniți în timpul protestelor de marți. Unsprezece protestatari au fost arestați. Partidul naționalist de opoziție VMRO-DPMNE a convocat protestele, revoltat din cauza concesiilor făcute Bulgariei în cadrul procesului de aderare la UE.

Bulgaria a fost împotriva aderării Macedoniei de Nord la UE

Bulgaria, membră a UE, a blocat de mai bine de doi ani începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, cerând ca populația de aproximativ 3.500 de bulgari care trăiesc în Macedonia de Nord să fie menționată în constituția țării, pentru a li se garanta drepturile. Premierul macedonean, Dimitar Kovacevski, îi spusese marți președintelui UE, Charles Michel, că țara sa poate trăi cu concesiile pe care Bulgaria le-a acceptat deja în mod oficial și care necesită acum sprijinul parlamentului din Macedonia de Nord. Inițial, Bulgaria făcuse cereri mult mai mari, vizând probleme lingvistice și modul în care Macedonia de Nord își reconsideră istoria.

Cu toate acestea, opoziția naționalistă consideră că până și concesiile, chiar și așa diluate, sunt inacceptabile. Potrivit rapoartelor, protestatarii au aruncat cu pietre, artificii, sticle incendiare și alte obiecte spre poliție și au avariat clădiri guvernamentale, inclusiv ale Parlamentului și ale Ministerului de Externe. Macedonia de Nord este candidată la aderarea la UE de 17 ani. Țara a primit undă verde în 2020 pentru a începe negocierile de aderare, dar nu a fost stabilită nicio dată pentru începerea negocierilor.

În 2018, a fost de acord să își schimbe numele din Macedonia în Macedonia de Nord pentru a obține sprijinul vecinului său, Grecia, pentru aderarea la UE.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii