Victorie pentru Ucraina. Trupele rusești s-au retras de pe Insula Șerpilor

Forțele rusești au abandonat joi avanpostul strategic din Marea Neagră, Insula Șerpilor, într-o victorie majoră pentru Ucraina, care ar putea slăbi blocada exporturilor de cereale rusești care amenință să agraveze foametea la nivel mondial.

Forțele rusești s-au retras din Insula Șerpilor

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a decis să se retragă de pe avanpost ca un „gest de bunăvoință” care arată că Moscova nu obstrucționează eforturile ONU de a deschide un coridor umanitar care să permită transportul de cereale din porturile ucrainene. Ucraina a declarat că a alungat forțele rusești după un atac masiv de artilerie și asalt în timpul nopții.

„KABOOM! Nu mai sunt trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă excelentă”., a scris pe Twitter Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a postat pe Facebook o imagine cu ceea ce pare a fi insula, văzută din aer, cu cel puțin cinci coloane uriașe de fum negru care se ridică deasupra ei din cauza a ceea ce a descris ca fiind un asalt cu rachete și artilerie.

„Inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci rapide și probabil a părăsit insula. În prezent, insula Snake este mistuită de foc, exploziile izbucnesc.”

Exporturile de cereale au fost blocate

Proeminența stâncoasă goală controlează căile maritime către Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră, unde blocada Rusiei a împiedicat exporturile de cereale de la unul dintre principalii furnizori mondiali, creând o penurie globală, o inflație a prețurilor și un risc de foamete. Rusia a capturat insula în prima zi a războiului, când un gardian ucrainean de acolo, căruia crucișătorul rus Moskva i-a ordonat să se predea, a răspuns prin radio „Nava de război rusă: du-te naibii”. Acest incident a fost imortalizat pe un timbru poștal ucrainean. În ziua în care a fost emis timbrul, Ucraina a scufundat nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră.

Luna trecută, Ministerul britanic al Apărării a declarat că, dacă Rusia ar putea să-și consolideze controlul asupra Insulei Șerpilor cu apărare aeriană și rachete de croazieră de apărare de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre. Rusia a apărat insula încă din februarie, în ciuda faptului că Ucraina pretinde din ce în ce mai mult că a provocat daune grave, scufundând nave de aprovizionare și distrugând fortificațiile rusești.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii