Victorie istorică pentru opoziția turcă: A câștigat marile orașe

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut duminică victoria opoziției în alegerile municipale, descriind rezultatele ca fiind un „punct de cotitură” pentru tabăra sa, aflată la putere din 2002, relatează AFP.

Cu aproape 99% din voturi numărate la nivel național, rezultatele confirmă că opoziția turcă a provocat cel mai mare dezastru electoral partidului AKP (islamist-conservator) al președintelui Erdogan în ultimele două decenii.

Partidul principal de opoziție, CHP (social-democrat), a revendicat victoria în Istanbul și Ankara, cele mai mari două orașe din Turcia, și a acaparat multe altele, inclusiv Bursa, un important centru industrial din nord-vestul țării aflat sub controlul AKP din 2004.

Rezultatele finale așteptate să fie anunțate de Înalta Comisie Electorală (YSK) luni vor confirma aceste rezultate, deja acceptate de principalii actori politici, printre care și președintele.

De la sediul partidului său din Ankara, Erdogan a promis că va „respecta decizia națiunii”, în timp ce primarul în exercițiu al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, și-a anunțat realegerea în fruntea orașului, în fața unor susținători entuziaști.

„În această seară, democrația va triumfa pe străzi, în piețe, în universități și în localurile Istanbulului”, a declarat Imamoglu în fața susținătorilor săi adunați în fața primăriei.

În Ankara, primarul CHP Mansur Yavas, cu un avans considerabil, a proclamat și el victoria, spunând că „cei ignorați au trimis un mesaj clar celor care conduc această țară”.

Opoziția a înregistrat, de asemenea, progrese semnificative în alte orașe importante precum Izmir (vest), Antalya (sud) și capitalele provinciale care au fost tradițional sub controlul AKP.

Aceste alegeri ar putea reprezenta un punct de cotitură în politica turcă, marcând începutul unei noi ere în care opoziția are un cuvânt mai puternic de spus.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *