Mai mulţi inculpaţi în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, luat cu asalt de o mulţime de susţinători ai republicanului Donald Trump, în prezent preşedinte ales al SUA, au cerut miercuri, fără succes, amânarea proceselor judiciare pe fondul aşteptărilor că magnatul din New York îşi va ţine promisiunea de a-i graţia, informează EFE potrivit Agerpres.
Potrivit The Washington Post, Departamentul de Justiţie al SUA a refuzat miercuri să amâne cel puţin trei cazuri având legătură cu atacul asupra Capitoliului, iar unul dintre avocaţii care au mers în instanţă a declarat că se pregăteşte să depună mai multe moţiuni pentru a bloca alte dosare cu termene sau sentinţe deja programate.
În timpul campaniei electorale din acest an, Trump a declarat că are în vedere o graţiere prezidenţială pentru toţi cei condamnaţi pentru asaltul din 2021, care a fost o încercare violentă de a opri procesul de certificare a victoriei electorale a preşedintelui Joe Biden, în care cinci persoane au murit şi o sută de agenţi de ordine au fost atacaţi.
Până în prezent, au fost puse sub acuzare peste 1.500 de persoane – majoritatea pentru infracţiuni minore şi o minoritate pentru infracţiuni violente -, dintre care aproximativ 1.000 au fost condamnate, 650 dintre ele cu pedepse cu închisoarea, precum liderul organizaţiei de extremă dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, 22 de ani, condamnat – printre alte infracţiuni – pentru răzvrătire.
The Washington Post relatează că unul dintre primii care au mers miercuri în instanţă este inculpatul Christopher Carnell, în vârstă de 21 de ani, ai cărui avocaţi au invocat „multiplele promisiuni de clemenţă” din partea lui Trump, „în special pentru participanţii non-violenţi” la atacul asupra Capitoliului. Însă cererea avocaţilor lui Carnell a fost rapid respinsă de către judecător.
De asemenea, The Washington Post se mai referă şi la Jaimee Avery, condamnat după ce a pledat vinovat pentru violarea proprietăţii şi care îşi aşteaptă sentinţa vineri. Avocata din oficiu a lui Avery a cerut o amânare ca urmare a „posibilităţii reale ca viitorul procuror general” (care ar urma să fie numit de Trump – n.r.) să retragă acuzaţiile, însă nici ea nu a obţinut răspunsul dorit din partea judecătorului de caz.
Între timp, avocatul William Shipley, care a reprezentat aproximativ douăzeci de inculpaţi, a declarat ziarului american citat că un judecător i-a respins miercuri încercarea de a amâna un caz care urmează să fie judecat săptămâna viitoare.
Trump, care nu a oferit detalii cu privire la conţinutul sau sfera de aplicare a acestor posibile măsuri de clemenţă pentru susţinătorii săi care au participat la insurecţie, va fi învestit preşedinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie 2025.
Un răspuns
I ggo to seee daily some sites and websites to read posts, but this website presents qualikty based posts.