Liderii Partidului Social Democrat (PSD) s-au reunit luni seara în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național, în care au decis ca europarlamentarul Victor Negrescu să preia interimar conducerea partidului. Decizia vine ca urmare a demisiei lui Marcel Ciolacu din funcția de președinte al formațiunii social-democrate, informează surse din PSD citate de aktual24.ro.
Inițial, numele lui Bogdan Ivan fusese vehiculat pentru funcția de președinte interimar, însă în cele din urmă, Victor Negrescu a fost ales pentru a conduce partidul. Apropiat al lui Marcel Ciolacu, Negrescu a fost propus chiar de acesta pentru funcția de comisar european, consolidându-și poziția în PSD prin relațiile strânse cu fostul lider al partidului. De altfel, Negrescu a fost prezent alături de Ciolacu în toate deplasările externe recente ale premierului PSD.
Cariera politică a lui Victor Negrescu
Născut pe 17 august 1985, la București, Victor Negrescu a urmat studii în străinătate, absolvind Liceul „Victor Duruy” din Paris și Facultatea de Științe Politice a Universității din București. A continuat cu studii de master în afaceri europene la Universitatea Pierre Mendes din Franța și la Academia de Studii Economice din București, iar în 2011 a obținut titlul de doctor în științe politice și afaceri europene.
Cariera sa profesională a debutat în jurnalism, lucrând la Radio France Internationale România și colaborând cu publicațiile Le Monde Diplomatique și Regard. Ulterior, a ocupat funcții de consilier la Camera Deputaților și la Parlamentul European, iar în perioada 2013-2014 a fost consilier personal în cadrul Ministerului Economiei. În 2014, Negrescu a devenit europarlamentar, iar în 2017 a fost numit ministru delegat pentru Afaceri Europene, responsabil cu pregătirea președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Reales europarlamentar în 2020, Negrescu a continuat să fie un important actor al PSD, devenind vicepreședinte al partidului. De asemenea, din 2022, el este vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni din Parlamentul European.