Vicepreşedinta americană Kamala Harris se întâlneşte cu preşedintele filipinez

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, urmează să se întâlnească, astăzi, cu preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos, în cursul unei vizite în arhipelagul din Asia de Sud-Est cu scopul a consolida legăturile dintre cei doi aliaţi, notează AFP, potrivit Agerpres.

Kamala Harris este cel mai înalt responsabil care se deplasează în Filipine, după alegerea preşedintelui Marcos în luna iunie.

Vizita se înscrie în eforturile depuse de Washington pentru a-şi arăta angajamentul faţă de Asia-Pacific, în contextul în care China îşi extinde influenţa în regiune.

Relaţiile dintre Filipine şi Statele Unite au fost tensionate de ani de zile în timpul mandatului fostului preşedinte Rodrigo Duterte, apropiat de Beijing.

Washingtonul încearcă acum să-şi consolideze alianţa de securitate cu această țară, în mandatul noii preşedinţii, pe fondul tensiunilor regionale în creştere.

Această alianţă include un tratat şi un pact de apărare din 2014, care permite armatei americane să stocheze echipamente şi provizii de apărare în mai multe baze filipineze. În baza acestui pact, trupele americane pot accede la cinci baze militare din arhipelag.

Dacă pactul a rămas într-un punct mort sub preşedinţia Duterte, Statele Unite şi Filipine au promis de atunci că vor accelera aplicarea lui împotriva Chinei.

China revendică suveranitatea asupra aproape a întregii mări, unde Filipine, dar şi Vietnam, Malaezia şi Brunei revendică părţi din ea.

Beijingul ignoră decizia tribunalului internaţional din 2016 potrivit căreia revendicările sale nu au nicio bază juridică.

Această vizită are loc după ce Kamala Harris şi președintele american, Joe Biden, s-au întâlnit separat cu președintele chinez, Xi Jinping,săptămâna trecută, reaminteşte AFP.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *