Vetoul Elveției asupra reluării de exporturi de arme către Ucraina înfurie Germania

Politicienii germani au cerut încetarea acordurilor în materie de armament cu Elveția, pe măsură ce o dispută politică se adâncește, după refuzul Bernei de a permite transportul de muniție în Ucraina.

Mai mulți politicieni germani de rang înalt, inclusiv membri ai partidelor din coaliția de guvernare, au amenințat cu încetarea acordurilor de armament cu Elveția, din cauza refuzului acesteia de a-și ridica vetoul asupra exportului de muniție.

„Oricine nu livrează muniție unui stat atacat pentru apărarea națională, nu mai poate fi un furnizor de încredere de muniție nici pentru noi”, a scris duminică pe Twitter Marcus Faber, membru al grupului parlamentar de apărare.

„Dacă Elveția îi va refuza din nou acest lucru Ucrainei… înseamnă că nu mai putem obține nimic de acolo.”, a adăugat acesta

Parlamentarii elvețieni au răspuns luni acuzând-o pe Germania că „nu mai respectă” neutralitatea politică a Elveției deoarece aceasta i-a înaintat o altă solicitare pe această temă.

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a trimis o a doua scrisoare guvernului elvețian, la sfârșitul lunii octombrie, cerându-i să își ridice vetoul asupra reexportului obuzelor antiaeriene pentru tunurile de fabricație germană pe care Berlin i le-a donat Kievului.

Obuzele de 35 mm au fost furnizate inițial armatei germane cu zeci de ani în urmă, dar au fost blocate pentru a fi reexportate de guvernul elvețian.

Berna a refuzat încă o astfel de cerere a Berlinului în aprilie.

Prezentându-și poziția în iunie, guvernul a spus că „Pe baza criteriilor de export descrise în Legea privind materialul de război și a principiului tratamentului egal conform legii neutralității, Elveția nu poate aproba cererile de transfer în Ucraina a materialului de război produs în Elveția”.

Ca parte a contractului inițial de vânzare cu Germania, guvernul elvețian are drept de veto asupra revânzării sau donării muniției iar politicienii din statul alpin consideră că trimiterea lor în Ucraina ar pune în pericol neutralitatea acesteia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *