Veneția, în pericol din cauza nivelului mării și a turismului copleșitor

Veneţia ar trebui să fie adăugată pe o listă a siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, susține agenţia culturală a ONU. Potrivit unui raport al UNESCO, emblematicul oraş italian riscă să sufere daune ireversibile, din cauza turismului copleşitor, a dezvoltării excesive şi, la fel de îngrijorător, a creşterii nivelului mării, ca o consecință directă a schimbărilor climatice.

Prin urmare, agenţia îşi propune să încurajeze o mai bună conservare a sitului pentru viitor.

Un purtător de cuvânt al municipalităţii din Veneţia a declarat că va „citi cu atenţie” propunerea și va discuta apoi cu guvernul italian.

Raportul UNESCO acuză autorităţile italiene de „lipsa de viziune strategică” pentru a rezolva problemele cu care se confruntă unul dintre cele mai pitoreşti oraşe din Italia.

Este o lovitură pentru autorităţi, care sunt acuzate că nu au reuşit să protejeze oraşul istoric şi laguna înconjurătoare.

UNESCO insistă ca toate ambarcațiunile să fie interzise în Canalul San Marco

În urmă cu doi ani, UNESCO a propus, la fel, ca orașul Veneţia să fie inclus pe lista de pericol. În ultimul moment, s-a venit cu unele măsuri de urgenţă adoptate de guvernul italian.

Una dintre aceste măsuri: interzicerea navelor mari – cum ar fi navele de croazieră – în Canalul San Marco, precum şi promisiunea de a lansa un plan ambiţios de conservare a oraşului.

Interzicerea navelor mari este și acum în curs de aplicare, iar UNESCO spune că ar trebui extinsă şi la alte modele de ambarcaţiuni, care sunt foarte poluante.

Cât privește planul de salvare a Veneţiei, anunțat de municipalitate, nu a fost niciodată pus în aplicare.

Potrivit ziarului italian La Repubblica, experţii UNESCO au scris mai multe scrisori guvernului italian, cerând actualizări şi un calendar. Răspunsurile pe care le-au primit au fost considerate insuficiente.

Orașul, și mai vulnerabil la inundații, din cauza schimbărilor climatice

Raportul UNESCO, consultat de La Repubblica, spune că autorităţile care se ocupă de situaţia de urgenţă din oraş nu au o strategie pentru a face faţă ameninţării schimbărilor climatice.

Încălzirea planetei are un impact dăunător prin creşterea nivelului mării, astfel încât Veneţia – care este înconjurată de apă – este foarte vulnerabilă la inundaţii.

Un alt motiv de îngrijorare este și numărul mare de turiști care grăbesc dezvoltarea, într-un ritm alert, a orașului. Aproximativ 28 de milioane de turişti vizitează Veneţia, în fiecare an, iar acest lucru duce la tot mai multe proiecte de expansiune urbană, care, la rândul lor, dăunează oraşului, potrivit UNESCO.

Veneţia este considerată o bijuterie de necontestat de către italieni și UNESCO insistă că trebuie protejată.

Marea Barieră de Corali din Australia – o altă bogăție naturală a Terrei – a evitat la limită să intre pe lista din acest an, în ciuda faptului că este în continuare grav ameninţată de schimbările climatice şi de poluarea apei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *