Varșovia: Biden îi răspunde lui Putin

Sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Ucraina rămâne neclintit, a declarat la Varşovia, preşedintele american Joe Biden, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

”Aşa cum i-am spus preşedintelui Zelenski când am vorbit la Kiev ieri, pot spune că sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne neclintit”, a afirmat Biden. El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică este mai solidă ca niciodată, cu câteva zile înaintea împlinirii unui an de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

Preşedintele SUA, Joe Biden, apără principiul suveranităţii, în discursul său la Varşovia, în care îşi exprimă totodată şi sprijinul faţă de Ucraina şi faţă de apărarea flancului estic al NATO, transmite EFE, care citează declaraţiile în acest sens făcute într-o conferinţă de presă anterioară, susținută de consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

blank

Potrivit lui Sullivan, liderul american urma să susţină un discurs în care intenţionează să situeze războiul din Ucraina într-un context mai amplu despre apărarea ordinii liberale internaţionale, creată după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Concret, Biden apără principiile suveranităţii, integrităţii teritoriale, independenţei, democraţiei şi libertăţii, care fac parte din acest concept, a detaliat Sullivan.

blank

În plus, preşedintele american ar urma să evidenţieze unitatea NATO şi îşi va reitera angajamentul faţă de Ucraina şi faţă de apărarea ţărilor de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, a unor foste republici sovietice care sunt mai vulnerabile la orice fel de agresiune din partea Rusiei.

În fapt, Polonia, care împarte o frontieră de circa 530 de kilometri cu Ucraina, a fost una dintre ţările care au făcut cele mai multe presiuni asupra Occidentului pentru ca acesta să sprijine Kievul.

La reuniune, guvernul polonez va discuta cu Biden despre posibilitatea ca SUA să-şi sporească numărul trupelor staţionate permanent în Polonia, după cum a anticipat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki.

SUA şi-au sporit prezenţa în Polonia înaintea invaziei ruse, acum aproape un an, şi, în prezent, dispun în această ţară prin rotaţie de circa 11.000 de militari.

Preşedintele american a vizitat deja Polonia anul trecut, când se împlinea o lună de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, aminteşte EFE.

blank
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *