Valul de călură excesivă se răspândește în Europa

Temperaturile în creștere au cuprins părți ale Europei, care abia și-a revenit după ultimul val de căldură. Seceta și incendiile de pădure au afectat Spania și Portugalia, iar căldura toridă s-a extins în Franța și în Regatul Unit.

Temperaturile vor atinge cote maxime joi în Franța și Spania, iar autoritățile au anulat focurile de artificii tradiționale de ziua națională a Franței pentru a reduce riscul de incendii. Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și mai durabile din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale. Căldura care se abate asupra Spaniei este neobișnuită prin faptul că afectează aproape întreaga țară. Temperaturile ridicate se înregistrează adesea în lunile de vară, în special în zonele de sud și centru ale țării.

Căldură excesivă în toată Europa

Acesta este cu siguranță cazul în timpul acestui val de căldură, în Andaluzia, Castilla La Mancha și Extremadura înregistrându-se temperaturi de până acum în această săptămână de 40 de grade Celsius. Cu toate acestea, nordul Spaniei, care, de obicei, evită temperaturile extreme, este, de asemenea, afectat, regiunea nord-vestică Galicia fiind în alertă roșie – cea mai înaltă categorie – în timp ce se pregătește pentru temperaturi de până la 42 de grade Celsius în valea Miño.

Alte 13 regiuni se află în alertă portocalie sau galbenă. Se așteaptă ca temperaturile să continue să crească în multe zone în următoarele două zile. Orașul Zaragoza, din nord-estul țării, va înregistra temperaturi de până la 42 de grade Celsius, în timp ce la Badajoz, în sud-vest, s-ar putea înregistra joi temperaturi de până la 47 de grade Celsius.

Calitatea aerului este slabă în multe zone din nordul țării din cauza căldurii. Acest lucru se adaugă la problemele de sănătate deja existente cauzate de vremea caldă, ceea ce înseamnă că străzile orașelor și satelor tind să fie mult mai liniștite după-amiaza. Cum se așteaptă ca valul de căldură să continue până la sfârșitul săptămânii, acesta ar putea bate recorduri în ceea ce privește durata dacă va continua până săptămâna viitoare.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii