Valul de căldură din Europa ajunge în Polonia și Grecia. Crește riscul de incendii în Est

Marele val de căldură care acoperă o mare parte din Europa s-a deplasat joi în mod constant spre est, forțând țări precum Italia, Polonia și Slovenia să emită cele mai înalte alerte de caniculă, în timp ce pompierii se luptau cu incendii de vegetație pe întreg continentul.

Valul de căldură ajungă în Europa de Est

De când temperaturile din sudul Europei au început să crească la începutul acestei luni, valul de căldură a provocat sute de decese și a declanșat incendii care au ars zeci de mii de hectare de teren în țări precum Spania, Portugalia și Franța. Marea Britanie și Franța au înregistrat marți temperaturi maxime record. Valul de căldură extremă face parte dintr-un model global de creștere a temperaturilor, atribuit pe scară largă de oamenii de știință și climatologi schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană. Se preconizează că o mare parte din China va fi afectată de o căldură toridă până la sfârșitul lunii august.

Grecia, care a stăpânit un uriaș incendiu de vegetație care a făcut ravagii în apropiere de Atena timp de două zile și a fost alimentat de vânturi puternice, a îndemnat Europa să facă mai mult pentru a combate schimbările climatice. „Criza climatică este acum evidentă în întreaga Europă, cu o intensitate deosebită în regiunea mediteraneană extinsă. Cocktailul de temperaturi ridicate, rafale de vânt și secetă intensă duce în mod inevitabil la incendii de vegetație”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.

„Europa trebuie să acționeze într-un mod coordonat și rapid pentru a inversa criza climatică. Soluția nu poate fi dată la nivel național, deoarece problema este transnațională și uriașă.”, a declarat Oikonomou reporterilor.

Incendii de vegetație în Grecia

Pompierii greci au combătut 390 de incendii de pădure într-o săptămână, aproximativ 50-70 de incendii pe zi, a spus el. Potrivit stației meteorologice din Penteli, în afara Atenei, unde a izbucnit incendiul marți, vântul a atins la un moment dat 113 km pe oră (70 mph).

Alimentate de schimbările climatice, incendiile de vegetație sunt din ce în ce mai frecvente și mai intense în multe țări, răspândind un fum care conține gaze nocive, substanțe chimice și particule și care poate fi dăunător pentru sănătate. În Polonia, autoritățile au emis avertizări de căldură pentru mai multe părți ale țării, cu temperaturi de până la 36,7 grade Celsius (98 Fahrenheit) măsurate în orașul Kornik din vestul țării. În orașul portuar Gdansk din nordul țării, mulți locuitori și turiști s-au îndreptat spre plajele locale pentru a se răcori.

Un mare incendiu de vegetație a izbucnit în apropierea orașului Brzesko din sudul țării, a raportat site-ul de știri Onet. Pompierii au declarat pentru Onet că peste 50 de hectare de câmpuri au ars deja și că focul se îndreaptă spre o pădure. Se așteaptă ca temperaturile din Polonia să scadă în weekend.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii