Val extrem de căldură în Grecia, Spania și Italia. Temperaturile ajung și până la 48C

Un val extrem de căldură, pe care meteorologii l-au denumit Cerberus, se extinde în sudul Europei și nord-vestul Africii și va aduce temperaturi record în zilele următoare.

Grecia este unul dintre statele cele mai afectate. Temperaturile ar putea ajunge, mâine, până la 44 de grade Celsius, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, conform Agerpres.

Guvernul elen a anticipat situaţia şi, de astăzi, angajatorii trebuie să permită programul de lucru flexibil şi să promoveze telemunca pentru a evita căldura amiezii.

Multe municipalităţi au pus deja la dispoziţie încăperi şi spaţii cu aer condiţionat, astfel încât oamenii şi mai ales persoanele din grupurile vulnerabile să se refugieze acolo.

Potrivit serviciului național de meteorologie, mâine, în cea mai mare parte a Greciei continentale temperatura va depăşi 40 de grade Celsius, în timp ce în zona centrală a ţării termometrul va ajunge la 44 de grade Celsius. Sâmbătă va continua căldura extremă şi abia de duminică temperatura va mai scădea uşor.

Acropola din Atena ar putea fi închisă

Potrivit presei elene, autorităţile examinează o posibilă închidere a Acropolei din Atena – unde temperatura va ajunge, vineri, la 42 de grade Celsius, măsură care a fost luată şi în timpul perioadei de caniculă din anii 2019 şi 2021.

Începând cu luna mai, aproximativ 15.000 de turişti vizitează situl în fiecare zi şi mulţi dintre ei trebuie să aştepte până la o oră sub soare pentru a avea acces, deoarece accesul este limitat la un anumit număr de vizitatori simultan.

În urmă cu doi ani, în Grecia temperaturile au ajuns în unele zile în timpul verii la 46 de grade Celsius.

Temperaturi de până la 48 C, așteptate în Italia

În Italia, temperaturile ar putea ajunge până la 48,8 de grade Celsius. A fost emisă o alertă cod roșu pentru 10 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența.

Marți, un bărbat de 44 ani, care lucra la marcarea cu vopsea a trecerilor de pietoni în orașul Lodi, lângă Milano, a murit din cauza căldurii extreme. S-a prăbușit în timp ce lucra, a fost dus la spital, dar nu a mai putut fi salvat. 

Un grup de turiști aflați la Roma au declarat pentru Reuters că se răcoresc la fântâni, aspersoare și folosesc apă termală pentru a se răcori. „Încercăm să supraviețuim”, a spus Mariko Desso, care se afla în vizită în Bari.

Mai mulți vizitatori care erau la Colosseumul din Roma au leșinat din cauza insolației, printre ei fiind și un britanic.

De mai multe zile, Spania se sufocă la temperaturi de până la 45 de grade Celsius ziua, în timp ce noaptea nu au fost mai puțin de 25 de grade.

Valul de caniculă se va menține până în weekend

Meteorologii italieni avertizează că după valul Cerberus urmează un altul, pe care l-au numit Charon, și care va duce temperaturile iar spre 43 de grade în Roma și 47 de grade în Sardinia.

Recordul de temperatură din Europa de 48,8 grade Celsius a fost înregistrat pe insula italiană Sicilia, în august 2021.

Peste 60.000 de oameni au murit în Europa din cauza căldurii, anul trecut și temerea e că actualul val de căldură ar putea provoca mult mai multe decese în această vară. 

Centrul european pentru prognozele meteo pe termen mediu a transmis că la nivel global, luna iunie a fost cea mai caldă din istorie.

Facebook

Comentarii

83 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *