6 vaccinuri sunt in stadiu mai avansat decat cel rusesc

Rusia si-a anuntat intaietatea in cursa globala pentru vaccinul anti-Covid19. Din pacate, cei care s-au bucurat la auzul vestii mai trebuie sa astepte. Inca o data, Kremlinul a pus propaganda deasupra realitatii.

Pentru ca abia azi prototipul de vaccin rusesc intra in faza a 3-a de testare, necesara pentru a i se demonstra eficienta la om. In lume, alte sase vaccinuri-candidate se afla deja in aceasta etapa.

Asadar, rusii mai au de recuperat teren fata de vaccinurile testate acum de compania americana Moderna, de parteneriatul germano-american BioNTech – Pfizer, de echipa britanica AstraZeneca – Universitatea din Oxford si de trei grupuri chineze (Sinovac, Institutul de Biologie din Beijing, respectiv cel din Wuhan).

In aceste conditii, lipsa oricaror date privind rezultatele incercarilor rusesti determina comunitatea stiintifica sa fie foarte sceptica fata de anuntul presedintelui Putin, scrie cotidianul francez “Le Figaro”.

”Au realizat prima faza de teste pe animale si faza a doua, la om, pentru a vedea daca vaccinul produce un raspuns imunitar, dar lipseste faza a treia”, a declarat Marie-Paule Kieny, directoare la Institutul National de Sanatate si Cercetari Medicale (INSERM) din Franta.

In stadiul al treilea de testare, efectele, inclusiv cele secundare, sunt verificate pe grupuri nuneroase de voluntari. Spre exemplu, compania Moderna a demarat la 27 iulie testarea pe un esantion de 30.000 de persoane a vaccinului produs cu finantarea guvernului american. Aceasta etapa va dura pana la 27 octombrie.

Partea buna in aceasta competitie pentru dezvoltarea unui vaccin e ca apar tot mai multe anunturi optimiste, avand ca perspectiva de realizare inceputul anului viitor.

Intre timp, insa, unii incearca sa profite propagandistic de pe urma pandemiei, asa cum au facut si pana acum, adaptandu-si tactica in functie de evolutia maladiei si a eforturilor de combatere a ei.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *